2021-05-31 16:29:56• hírek • Szatmár.ro, Digi24

Romániában hasít az online kereskedelem

Július 1-jétől már nem lesz olyan olcsó egyenesen Kínából rendelni az árucikkeket.
 

A koronavírus-járvány igazi katalizátor volt az e-kereskedelem számára: a kijárási tilalom, a vírus okozta megbetegedéstől való félelem miatt sokan fordultak az online vásárlás felé. Az ételrendeléstől kezdődően a nagy elektronikai eszközök megvásárlásáig rengetegen használták ki ezt a lehetőséget. Nem csoda tehát, hogy hatalmasat nőtt az e-kereskedelem az EU-ban, de kisebb csodának mondható, hogy a legnagyobb mértékben Romániában volt tapasztalható ez a növekedés. Az Agerpres tudósítását idézi a Digi 24, amiből kiderül, hogy a romániai e-piac már elérte az 5,6 milliárd eurós értéket.
 

Az internetről rendelők közül területileg nem csak Romániából, vagy az EU-ból rendelnek: az alacsony árak, a jó ajánlatok felülírják a kiszállítás hosszú időtartama okozta hátrányt is, ezért gyakori az Amerikai Egyesült Államokból vagy Kínából érkező csomag is.
 

Jelen pillanatban a romániai vásárló, ha az EU-n kívülről rendelt, legfeljebb 10 eurósra bevallott értékű árucikket, nem kellett Áfá-t vagy vámot fizetniük. A 10 és 150 euró értékű árucikkek esetében csak az áruforgalmi adó befizetése volt kötelező.
 

2020-as statisztika, hogy a romániai internetezőknek csupán a 45 százaléka használja vásárlásra az online teret. Az e-kereskedelem viszont évente 30 százalékkal nőtt, elérve az 5,6 milliárd eurót. A legkedveltebb külföldi vásárlási platformok az AliExpress és az Amazon. A romániai vásárlók 27 százaléka Kínából vásárol, 23 százalékuk EU-s országból, 4 százalékuk pedig az USA-ból – a különbség pedig a romániai online oldalakat mutatja.
 

Július 1-jétől viszont jelentős változás áll be a tervek szerint a külföldi vásárlások esetében, ugyanis minden árúcikkre ki kell majd fizetni az áruforgalmi adót. Igen, még a 10 euró érték alattiakra is. 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: